VAD GÄLLER KRING MUNTA?

Hej,

Har en fråga gällande muntan och omprov? Vad händer om man inte klarar muntan alls, finns det möjlighet till omprov (som i en vanlig skola) eller går det inte att göra nånting åt det? Min andra fråga är om vi säger man siktar på ett A, men får ett C på sin munta och känner att det kanske vara läraren eller andra omständigheter som gjorde att man inte fick möjligheten att visa sina kunskaper för det betyget man är ute efter… får man då chansen att göra om muntan? Med kanske en annnan lärare eller vad händer om man befinner sig i en sådan situation? En till fråga gällande muntan är, när man förbereder sig för den är det meningen att man ska då ha gått igenom hela kurslitteraturen och kunna ämnesboken i stora drag för att klara muntan eller är det uppgifter och andra instuderingsfrågor man ska fokusera på?

Hur lång tid tar en munta? Är de svåra eller enkla? När du haft en munta, känner du att det du gjort på uppdragen du lämnat in, att det är det huvudsakliga man tar upp?

Om du läst historia kurserna, hur går en sån munta till? Jag tänker mest historia då det är mycket datum man ska kunna osv…? Skulle va bra om du kunde ägna ett inlägg åt allt jag frågat!

Hej! Tack så mycket för din fråga, jag ska göra mitt bästa för att svara på den i dagens inlägg som alltså kommer att handla om muntor – hur de fungerar och liknande.

För det första kan jag säga att får man ett F på en munta har man alltid möjligheten att göra om muntan, alternativt att man kan läsa om kurser. Exakt hur detta fungerar är det nog bättre att vända sig till skola eller syv med då detta aldrig hänt mig och jag har inte riktigt koll på hur det går till.

Får man ett godkänt betyg tror jag inte man normalt sett får göra om muntan om man blir missnöjd med betyget, men man kan ta kontakt med mentor för att förklara sin synpunkt. Alla muntor spelas in för att kunna fungera som betygsunderlag, men jag ska ärligt talat säga att jag har ingen aning om hur det fungerar i denna fråga, tror igen att det varit enklare om du tagit kontakt med syv, hon är hur trevlig som helst och vet precis vad som gäller i dessa frågor till skillnad från mig!

En muntlig examination är främst till för att kontrollera ens kunskaper i kursen samt kontrollera att man kan det man skrivit i uppdragen. Normalt sett är den utsatta tiden 30 min, men detta behöver inte alltid stämma. I de flesta fall ligger de runt denna tiden, men jag har haft både muntor som varit lite längre, men även de som varit en del kortare. Man behöver inte kunna kurslitteratur i detalj, utan det är främst övergripande som är viktigt samt att man har koll på det som tagits upp i uppdragen. I ett flertal ämnen finns det instuderingsfrågor man kan använda sig för att studera, men det är ofta smart att även gå igenom de mest väsentliga delarna i kursen. Man kan boka ett inför munta samtal med sin lärare för att få lite tips kring hur och kring vad man bör studera samt att det finns en examinationshjälp där elever skrivit hur deras muntor i de olika ämnena gått och vad lärarna tagit upp. HÄR kan ni hitta ett inlägg där jag förklarar hur jag brukade plugga till mina muntor, går inte att förklara hur sjukt det känns att det faktiskt är helt över för mig nu. Svårighetsgraden på muntor skiljer sig verkligen åt beroende på lärare, ämne och ens målbetyg. Tex var min munta i Eng 7 betydligt bättre än de jag haft i tidigare engelskakurser och det gick dessutom mycket bättre betygsmässigt, vilket man kanske inte förväntat sig. Jag tror dock att man lär sig hur man ska agera och hur man ska tänka under en munta desto fler man gör och jag var själv otroligt nervös i början, men det blev mycket bättre när jag gjort några stycken vilket gjorde att muntor inte kändes så hemskt längre även om de flertalet gånger var svåra.

Jag har bara läst historiekursen historia 1b, men detta var faktiskt en munta jag tyckte mycket om. Man behöver absolut inte kunna specifika årtal, det viktiga är att man har en uppfattning kring vilken tidsperiod det var. En fråga jag fick var exempelvis att förklara de största skillnaderna mellan två stora krig i historien. Man ska kunna det övergripande och ha en förståelse för det. I just denna kursen var muntan mycket utifrån uppdragen vilket min lärare förklarat för mig att det brukade vara och därför la jag mycket tid på att repetera det som tagits upp där för att kunna känna mig väl förberedd inför den muntliga examinationen.

Slutligen vill jag bara säga att det kan kännas lite läskigt med muntliga examinationer i början, men ta det lugnt! Det blir bättre med tiden och examinatorera är väl medvetna om att många elever kan vara nervösa. De försöker inte att sätta dit eleverna utan är hjälpsamma och trevliga. I det stora hela är en munta alltså ett samtal kring kursen där man går igenom några väsentliga delar som tagits upp.

Jag hoppas att jag lyckades svara på din fråga, om inte bara ställ frågor i kommentarerna så ska jag se till att försöka svara så fort som möjligt. Det är nu bara drygt en vecka kvar för mig på korr, innan nya äventyr väntar så passa på att ställa era frågor!! 🙂

IMG_4068

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s