Högre studietakt

Hej!

Har läst mycket om att man kan ”läsa fortare” på korr och jag undrar hur det går till? Är det att man kan beta av en hel kurs på nån månad istället för att fortsätta läsa det under ett helt år? Till exempel om man är medveten om att man kan få det betyg man är ute efter och vill lägga ner tid på det man är mindre bra på, får man göra muntan på en gång då så att man får det gjort?

Om du kan gå in mer på hur det går till när man läser en kurs fortare? Vad som krävs från en som elev att få göra det? Hur man kommer fram till att det beslutet är bäst för en osv?

Hej! Tack för din fråga!

Som det ser ut i dagsläget är detta något som är möjligt utifrån ett antal faktorer. Jag själv har gjort detta under min studietid och varit mycket nöjd med detta, men man får vara beredd på att det är ett större arbete som behöver läggas på skolan samt att det vissa veckor kan upplevas som stressigt.

På korr läser vi 4 kurser per termin och får då alltså betyg i 4 kurser vid jul samt ytterligare 4 kurser vid sommaren. Vill man läsa i ökad studietakt kan man lägga på kurser så att man t.ex. läser 5 kurser per termin. Man kan inte lägga studierna så att man blir klar t.ex. på en månad med en kurs, men vill man är man alltid välkommen att göra sin munta tidigare än vid terminsslut, såvida man är klar med alla uppdrag (har inte halva kurstiden gått får man prata med sin lärare/mentor då man inte själv kan boka munta tidigare).

Man gör en ansökan om ökad studietakt terminen innan man vill påbörja det och detta görs i samråd med syv där man tillsammans bestämmer vilken kurs/kurser som kan vara tänkbara att läsa extra under terminen. Sedan har rektorn samt arbetslaget ett beslutsmöte där de kommer fram till om de kommer att bevilja det eller ej. Bara för att man ansöker om att få läsa mer behöver man alltså inte få det. De utgår då ifrån flertalet faktorer som jag inte har så bra koll på men vet att elevens hälsa samt måluppfyllelse är viktiga faktorer. De vill helt enkelt det bästa för eleverna och för att de ska må bra!

När man läser fler kurser under terminen har man också fler lektioner, vilket gör att de ibland kan krocka. Detta kan kännas lite jobbigt, men många lektioner är inspelade, alternativt att man kan boka individuell lektion och gå igenom det man missat. Det är verkligen viktigt med en bra planering, då det ibland kan ligga många uppdrag under samma dag och då fungerar det inte att börja dagen innan, utan man måste lägga upp en planering för att hinna med detta. Man får även tänka på att det blir fler muntor och alltså mer plugg samt tid att lägga på skolan.

Jag var själv tvungen att läsa två kurser klart på korr (när vi läste två i taget) innan jag kunde ansöka om högre studietakt för att jag först skulle känna efter om jag kände att jag hann med det samt att jag klarade att uppfylla de mål jag hade i kurserna. En helt underbar möjlighet för oss som behöver en utmaning för att tycka att skolan är kul, men det är mycket jobb ibland 🙂

Detta innebär också att man har fler detaljplaneringar och alltså får mer att göra under varje dag som man behöver hinna med. Det blir mer att hålla i huvudet och att lära sig under en kortare tid.

Känner man att man klarar av det och att det är något som man mår bra av är det en underbar möjlighet som skolan ger. Jag har själv läst högre studietakt och är väldigt nöjd med detta, då jag behöver det där lilla extra för att prestera som bäst i mina studier. Jag tar studenten nästa vecka, ett helt år tidigare än min årskull vilket jag är så nöjd med och otroligt tacksam till Korr för denna möjligheten!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s