MATTE PÅ DISTANS

Hej!

Hur går kursen i matte till? Vilka kurser i matte har du läst och hur lägger man upp kursen? Hur många prov har man och är de annorlunda från muntan som man slutligen gör? Får man matteläxor? Hur många sidor i matteboken läser man eller förväntas man bli klar med under en vecka, till exempel? Finns det möjlighet att få extra hjälp med matten om man är i behov av det?

Skulle uppskattas om du kunde berätta mer hur matten gick för dig? Har du allmänt lätt eller svårt för matte och hur känner du att skolan stöttade dig i det? Uppnådde du det betyg du hade satt upp innan kursen startade osv..

En massa frågor men det är just matte kursen jag är mest nervös över och skulle va till stor hjälp om du kunde berätta om den och hur det gick för dig osv.

Hej allesammans! Idag tänkte jag försöka förklara hur det går till att läsa matte på distans. De kurser jag läst på korr i matte är 2c, 3c, 4 och 5.

Till att börja med hade jag allt mellan 1-3 lektioner i matte per vecka beroende på kurs, alla frivilliga. Vi har inte direkt läxor på korr utan det är stort eget ansvar att man gör vad man ska. I matte skulle jag generellt säga att man fick kanske 4 sidor, varav 2 var med uppgifter om dagen nu när vi läser 4 kurser parallellt över en hel termin, sen om man vill räkna fortare i början för att inte räkna lite någon vecka är det ingen som kommer att säga att det inte är okej, så brukar jag göra när jag får lite flyt i matten. I vissa kurser finns det filmer man ska se, i andra får man finna dessa själv om man vill det 🙂

I matte brukar det vara ungefär 3-4 uppdrag med uppgifter som är indelade i e-a nivå, siktar man på lägre nivå behöver man alltså inte göra uppgifter för högre nivå, men siktar man på högre nivå gör man alla. I någon mattekurs var det även två prov att göra med uppgifter, men tror inte dessa är jätteviktiga för ens betyg.

Känner man att man behöver mer hjälp i matten finns det all möjlighet att boka in fler, enskilda lektioner med sin lärare. Utöver detta skulle jag verkligen vilja rekommendera Börje Sundvalls youtubekanal, som ni hittar HÄR. Han filmar genomgångar han har med sina elever och han är en väldigt duktig lärare, det har verkligen hjälpt mig och jag har sett alla hans filmer i varje mattekurs jag läst (dock inte alla uppgifter ibland för det tar mycket tid). I flera kommuner finns det även mattehjälp, en läxhjälp man kan komma på oavsett vilken skola man går på, värt att kolla upp om det finns där du bor!

Muntan, den slutliga examinationen går igenom liknande uppgifter som man fått i uppdragen, det är inget nytt som kommer. Detta är mest för att man vill kontrollera så att du faktiskt kan vad du gjort i uppdraget samt se att det är du som gjort uppdragen. I vår examinationshjälp kan du få tips på vad man bör plugga på i de olika kurserna inför muntan.

Jag har själv alltid tyckt om matte, även om det är så jobbigt när man inte förstår något. Jag har alltid haft ganska lätt för ämnet och därför tidigare inte lagt ner så mycket tid på det. I matte 2c, 3c kände jag inte riktigt att jag tyckte om lärarens lektioner och då la jag ner väldigt mycket tid på att titta på Börje, eftersom att jag tyckte att han förklarade mer så att man förstod och kunde sätta det i ett sammanhang, men i Matte 5 fick jag en jättebra lärare som anpassade lektionerna efter mig och det betyg jag satsade på. Jag är väldigt nöjd över min egen prestation i matte, inte minst att jag faktiskt lyckades räkna hela boken utan att någon kontrollerade att jag gjorde det, för när det var jobbiga kapitel kände jag att jag inte ville göra det. Jag frågade lärarna vid problem och fick bra svar, ett tips är verkligen att skriva ner de svåra uppgifterna och fråga läraren så att man förstår hur man ska lösa de. Betygsmässigt, har jag fått de betyg jag velat i matte och jag tycker inte att det varit ett hinder där att man läst på distans. För min egen del fick jag högre betyg i 2c än vad jag fått i 1c på vanligt gymnasium, men detta är individuellt och såklart beroende på hur man klarar av att plugga själv.

Jag hoppas att jag kunde svara på din fråga, undrar du något mer är det bara att kommentera så ser jag till att svara på det också!

Annonser

4 reaktioner på ”MATTE PÅ DISTANS

 1. Hej!

  Har läst mycket om att man kan ”läsa fortare” på korr och jag undrar hur det går till? Är det att man kan beta av en hel kurs på nån månad istället för att fortsätta läsa det under ett helt år? Till exempel om man är medveten om att man kan få det betyg man är ute efter och vill lägga ner tid på det man är mindre bra på, får man göra muntan på en gång då så att man får det gjort?

  Om du kan gå in mer på hur det går till när man läser en kurs fortare? Vad som krävs från en som elev att få göra det? Hur man kommer fram till att det beslutet är bäst för en osv?

  Gilla

  • Hej! Tack för frågan. Jag själv har läst fortare, så tänker att vi tar ett inlägg kring detta. Håll utkik på bloggen i början på nästa vecka! 🙂

   Gilla

 2. Hej,

  Har en fråga gällande muntan och omprov? Vad händer om man inte klarar muntan alls, finns det möjlighet till omprov (som i en vanlig skola) eller går det inte att göra nånting åt det? Min andra fråga är om vi säger man siktar på ett A, men får ett C på sin munta och känner att det kanske vara läraren eller andra omständigheter som gjorde att man inte fick möjligheten att visa sina kunskaper för det betyget man är ute efter… får man då chansen att göra om muntan? Med kanske en annnan lärare eller vad händer om man befinner sig i en sådan situation? En till fråga gällande muntan är, när man förbereder sig för den är det meningen att man ska då ha gått igenom hela kurslitteraturen och kunna ämnesboken i stora drag för att klara muntan eller är det uppgifter och andra instuderingsfrågor man ska fokusera på?

  Hur lång tid tar en munta? Är de svåra eller enkla? När du haft en munta, känner du att det du gjort på uppdragen du lämnat in, att det är det huvudsakliga man tar upp?

  Om du läst historia kurserna, hur går en sån munta till? Jag tänker mest historia då det är mycket datum man ska kunna osv…? Skulle va bra om du kunde ägna ett inlägg åt allt jag frågat!

  Gilla

  • Hej! Tack för frågan, jag kan absolut göra ett inlägg där jag tar upp din fråga, håll utkik på bloggen i början på nästa vecka :).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s