PLUGGA TILL MUNTA

Hej allesammans!

Idag tänkte jag svara på lite frågor som jag fått den senaste veckan. Som jag sagt i tidigare inlägg är det nu enbart någon vecka kvar tills jag tar studenten, så passa på att ställa alla frågor ni har medans ni fortfarande kan – ingen fråga är dum!

Skulle du kunna visa om du har någon speciell planering när du pluggar till munta i olika ämnen?

Tack för din fråga, det kan jag absolut göra. I varje ämne har elevrådet satt ihopa en så kallad examinationshjälp, där man som elev kan skriva om sina upplevelser från munta samt vad läraren tog upp i de olika ämnena. Denna tittar jag alltid på i respektive ämne innan munta samt att jag kopierar vad som togs upp i ett annat dokument. Jag skriver sedan ned svaren på det som togs upp och tränar på detta, eftersom att jag vet att det kan komma. Utöver detta brukar jag alltid läsa igenom kursboken och mina anteckningar för att repetera kursen och få in det tänk som behövs. De flesta muntor har sin grund i uppdragen, vilka tar upp de större sakerna i kursen och därmed är det alltid mycket viktigt att repetera dessa. Jag brukar även boka in ett ”inför-munta samtal” med min lärare i kursen innan muntan där vi tillsammans går igenom kursen och resonerar kring ämnet och vad som varit mest väsentligt i kursen. Detta brukar vara min grund, sedan får man anpassa det utifrån ämne t.ex. i matte brukar jag även göra repetitionsuppgifter, medans i språk kanske man får träna mer grammatik eller liknande. Det viktiga är att man repeterar kursen så att man kommer ihåg vad man lärt sig till muntan, då brukar det gå bra! I vissa kurser har jag knappt pluggat till munta, men i andra kurser har jag lagt hela dagar på det, så det skiljer sig mycket.

Hej, jag undrar hur det fungerar med läromedel. Får man läroböcker och dator av skolan eller är det något man måste stå för själv?

Får man matkort av skolan i och med att man inte äter skolmat på plats eller är maten eget ansvar.

Tack på förhand.

Hej! Tack för din fråga! Dator samt hörlurar får man själv stå för, men alla skolböcker får man av skolan och dessa får man behålla även efter att man slutat på korr (som man kan sälja vidare eller behålla). Man får inget matkort utan mat får man själv stå för, dock får man gratis mat när man åker upp till skolan. För mig kunde jag dra in på andra kostnader när jag bytte till korr så som busskort och mellanmål (hade dålig skolmat) samt att jag sparade in denna tid och därmed tycker jag att det jämnar ut sig ganska bra ändå :). Det är en frihet att få göra egen mat, speciellt om man tidigare inte älskat skolmaten, som jag!

Är de höga intagningspoäng till korr? Sökte till korr nu i omvalsperioden till samhäll beteende, samhäll samhäll, ekonomi juridik och humanistiska bara för att komma in på något då jag ska läsa mitt sista år men på de preminulära statistiken så står det att gränsen ligger på 200 i snitt?

Hej! Tack för din fråga! Förra höstterminen var det lägsta för att komma in på humanistiska 200 poäng, samhälle 215,5, ekonomi 220 och natur 260 poäng. Såklart kan detta skilja sig från år till år. Vilken inriktning du läser spelar ingen roll, du tas in i samma grupp till de olika programmen och därför varken hjälper eller stjälper det dig att söka olika inriktningar. Söker man in till våren brukar det vara högre intagning än till hösten då många går en tid på vanlig skola men sedan känner för att byta. Hoppas jag kunde svara på din fråga!

 

Har ni fler frågor, ta chansen och ställ de nu! Nu är det snart bara 3 veckor kvar tills skolan slutar och jag tar studenten, vilket tyvärr betyder att jag också kommer att lämna bloggen!

Annonser

11 reaktioner på ”PLUGGA TILL MUNTA

 1. Hej!

  Jag undrar om man får gå om på korr? Det jag menar är om man tex nu kommer in till höst men känner att det år man redan avklarat inte gått bra och vill gå om, skulle det gå? Har du hört att andra elever gjort så som nu går på korr?

  Jag tänker mest eftersom att man oftast byter till korr för att man inte trivs av olika anledningar på sitt tidigare gymnasium och att det nu påverkat ens skolresultat, därav vill man när man kommit in på korr, gå om 1 eller 2 år?

  Förlåt för lång fråga, undrar bara över det då jag funderar på att jag vill gå om när jag väl kommit in på korr..!

  Gilla

  • Tack för din fråga. Det bästa tror jag är om du hör av dig till syv på korr, hon har säkert stenkoll på detta! Jag tror inte man får läsa om de kurser som du fått betyg i, men har du f får du läsa om de. Så fungerar det på alla gymnasieskolor. Betyg kan man läsa upp på komvux och då kan man välja att göra detta på distans i vissa kommuner på Hermods, vilket ser ut ungefär som det gör att plugga på korr, bara att man inte har lärare och hjälp från korr. Kanske kan vara ett alternativ för dig om det inte går att gå om det du läst hittills? 🙂 Annars tror jag att man kan göra en prövning i ämnet (ett slags helhetsprov) och höja sitt betyg, vet att man kan göra det i vissa kommuner, vet dock ej om man kan göra det direkt genom korr, annars kanske också värt att se över. Du har alla chanser att höja dig när du går på korr i de ämnena du läser där!

   Gilla

 2. Vad för B-språk kan man läsa på korr? Är det endast tyska, franska samt spanska som finns? Eller finns det också italienska?

  Gilla

 3. Hej!

  Hur går kursen i matte till? Vilka kurser i matte har du läst och hur lägger man upp kursen? Hur många prov har man och är de annorlunda från muntan som man slutligen gör? Får man matteläxor? Hur många sidor i matteboken läser man eller förväntas man bli klar med under en vecka, till exempel? Finns det möjlighet att få extra hjälp med matten om man är i behov av det?

  Skulle uppskattas om du kunde berätta mer hur matten gick för dig? Har du allmänt lätt eller svårt för matte och hur känner du att skolan stöttade dig i det? Uppnådde du det betyg du hade satt upp innan kursen startade osv..

  En massa frågor men det är just matte kursen jag är mest nervös över och skulle va till stor hjälp om du kunde berätta om den och hur det gick för dig osv.

  Gilla

  • Tack för din fråga! Jag tänker att jag gör ett helt inlägg kring matte på distans, tänker att det kommer upp i helgen, senast nästa vecka 🙂

   Gilla

  • Tack för din fråga! Detta är högst individuellt, men tänker att vi tar ett inlägg kring detta nästa vecka 🙂 Håll utkik!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s