ATT PLUGGA PÅ DISTANS

Hur funkar det att plugga på distans? Får man samma förutsättningar att nå höga betyg som på en vanlig gymnasieskola? ☺

Denna kommentaren fick jag på ett inlägg förra vecka och tänkte försöka besvara den idag. Till att börja med vill jag rekommendera att man läser HÄR, där skolan själv förklarar hur studierna går till. Väldigt lärorik information som är nyttig att veta om.

En ganska stor skillnad från andra gymnasieskolor är att vi på Korr läser 4 ämnen per termin istället för att läsa 8 ämnen på ett helt år. Detta tycker jag personligen ger en bättre förutsättningar utifrån att man kommer ihåg mer och man kommer mer in i den kursen man läser.

Studierna är upplagda som så att man har lektioner, precis som på andra skolor men man har de på datorn. Fördelen jag ser med detta är att det dels att lärarna hinner lägga mer tid på varje elev samt att det blir enklare att ställa frågor till följd av att det enbart är få elever på varje lektion. Hur ofta man har lektion är lite lika beroende på ämne och tiden skiljer sig också åt. I Fysik 2 har jag 2 lektioner i veckan + en räknestuga där man kan fråga om uppgifter och dessa ligger på ca en timme vardera, medans i privatjuridik hade jag ungefär 20-30 minuters lektion varannan vecka, så det skiljer sig mycket! Det är dock så att man har relativt få lektioner jämfört med andra skolor och flexibiliteten kring när man vill plugga ökar, samtidigt som man dock behöver ha lite självdisciplin för att faktiskt ta tag i studierna. Gällande lektioner finns det även alla möjligheter att boka in fler lektioner med sin lärare enskilt och detta är ju en otrolig möjlighet för att kunna nå lite högre i ämnena eftersom att man verkligen får individanpassad hjälp, vilket nog är min absoluta favoritsak med Korr!

I varje ämne har man sedan 3-5 inlämningsuppgifter, kallade uppdrag. Dessa består av ett antal uppgifter som man ska göra. I vissa ämnen kan man även dela med sin lärare för att få feedback innan inlämning. Man får sedan betyg på uppgifterna, men det är först vid den muntliga examinationen, ett slags muntligt prov som man får ett slutbetyg. Denna är främst till för att se till så att det verkligen är du som gjort alla inlämningar och faktiskt kan det du ska, absolut inget att vara orolig för! Muntorna som de brukar kallas pågår i allt från 10-40 minuter enskilt med lärare och beroende på ämne ser det lite olika ut. Ser vi till den munta jag gjorde senast, i Matte 4 fick jag först förklara några begrepp och sedan lösa en uppgift. Det viktiga här var inte att räkna ut rätt svar, vilket jag inte ens klarade haha, utan att se att jag förstår vad jag gör samt att kunna resonera kring detta.

På Korr får vi en planering i varje ämne över vad som ska göras varje dag under terminen för att allt ska hinnas med och här ingår även en del inspelade lektioner samt sidor man ska läsa i kursboken, uppgifter och liknande. Man behöver alltså inte själv göra en planering utan detta finns färdigt och är bara att följa. Det är ganska lite varje dag tror det ska ligga på ca 1-2 timmar per ämne, men beror lite på. Många gör det dock fortare och de flesta lägger mindre tid på skolan jämfört med en vanlig skola på grund av att man studerar effektivt. Känner man sig osäker kan man därmed ha extra tid där man kan fokusera på det istället för att tänka över vad som ska göras idag. Flexibiliteten här är helt underbar såvida man klarar av att plugga ändå!

Läser man Natur eller lägger till något av naturämnena får man dessutom åka till skolan och träffa lite andra elever för att göra labb, rekommenderar det verkligen då det är härligt!

Kan man klara att hålla sig till sin planering och plugga (självdisciplinen där) tycker jag absolut att man har samma, om inte bättre möjligheter att få bra betyg på Korr. Ser jag till mina egna betyg ligger dessa garanterat högre än om jag gått kvar på ett vanligt gymnasium på grad av att jag lärt mig så mycket mer och faktiskt till och med tycker det är kul att plugga, allt tack vare helt underbara lärare som verkligen hjälper en att tycka om ämnen och förstå. Biologi 2 tyckte jag kändes som en jobbig kurs i och med att det handlade om kroppen, vilket jag kan tycka var lite obehagligt och jag får medge att jag hade en hel del ångest inför denna kursen. Tack vare min underbara biologilärare (jag lovar att hon kan få vem som helst att älska hennes ämne) lyckades jag uppnå mitt målbetyg i kursen, vilket jag aldrig trodde var möjligt. Jag är otroligt tacksam för detta, inte bara för att jag är nöjd med min prestation, men just för att jag fått upp ögonen för ett nytt ämne som jag inte trodde skulle intressera mig.

Med andra ord, har du självdisciplin och är målmedveten tror jag inte att det skulle vara svårare att få bra betyg på Korr än på en vanlig skola, men det är klart att detta ser olika ut för olika elever till följd av förutsättningar och liknande. Vad jag dock kan säga är att det är många högpresterande elever på skolan, så lärarna är vana vid att ta sig extra tid även till de som inte riskerar att bli underkända (som jag ofta sett att det blir i vanliga skolor) och utmanar en till att nå det där extra steget, såvida man vill det!

 

Annonser

2 reaktioner på ”ATT PLUGGA PÅ DISTANS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s