Munta – vad är det och hur går det till?

Hur går en munta till? Vet man vad läraren ställer för frågor ungefär? Hur vet man vad man ska plugga till inför en munta? Får man ha med sig något till muntan? (Anteckningar osv) gör gärna ett inlägg om de 🙂

Idag kommer det att handla om den muntliga examinationen – då jag fick en fråga om detta samt att jainte tagit upp det tidigare. Det är alltså som så att varje kurs består av ett antal inlämningsuppgifter samt prov och sedan den slutliga muntliga examinationen. Denna har i princip syftet att läraren ska kolla att man verkligen kan grejerna samt kan förklara de, ungefär som ett muntligt prov. Denna är alltså muntlig och som det ser ut nu sker dessa med lärare från Hermods då korr använder deras plattform Novo för inlämningar och liknande. Vet inte om jag sagt det innan, men det är alltså dessa lärare som betygsätter och de lärare vi har på korr undervisar, tycker det är ett jättebra upplägg!

Den muntliga examinationen inleds ofta med något kort vardagsprat samt att man alltid måste visa legitimation eller annan identifiering t.ex. pass. Den varar i ca 30 min men oftast kortare, har haft någon enstaka som varit längre. Det läraren går igenom är några frågor ifrån kursen, ofta utgår man ifrån uppdragen dock inte i alla kurser och därmed måste man vara beredd på att även annat kan komma. Vi elever på korr har samlat ihop en examinationshjälp där vi skriver efter de olika kurserna ungefär vad som togs upp för att hjälpa andra elever med plugg inför muntan + lite info om läraren så att man vet vad man kan förvänta sig, t.ex. om man ska prata på massa eller om läraren följer upp med följdfrågor.

Det jag brukar fokusera på är dels att kolla igenom mina uppdrag och se till så att jag har koll på det som tas upp. Beroende på kurs läser jag igenom kursbok samt alltid mina anteckningar från lektioner. Jag brukar även läsa i examinationshjälpen och se till att jag har koll på det som tas upp där. Det är en process men efter ett par muntor lär man sig hur man ska plugga inför de olika muntorna t.ex. la jag mindre tid på engelska där jag kände att jag hade koll än vad jag kommer göra på fysiken där jag känner att jag har mindre koll.

Överlag på muntor gäller det att prata på och ta intiativ, t.ex. koppla till verklighet och liknande om det gäller biologi även om läraren ger en en fråga som inte direkt är om verkligheten. Försök hålla dig lugn, då detta oftast leder till att man kan svara bättre. Mina första muntor var jag så sjukt nervös, men det behövdes verkligen inte även om det kan kännas lite jobbigt att vara helt själv med läraren.

När det gäller vad man får ha med sig till muntan ska detta räknas som ett prov och man får därmed inte ha kursbok, anteckningar eller liknande, dock får man lov att ha formelbladet för kursen i matte. Ett tips är dock att sammanställa lite utifrån vad andra fått på muntan i ett dokument + uppdragen och träna på dessa. Många lärare utgår ifrån de stora sakerna i kurserna och i de flesta fall tas dessa även upp i något uppdrag. Därmed utgår många, men inte alla muntor ifrån uppdragen och att visa att det är jag som faktiskt gjort uppgifterna och att jag kan resonera kring det frågorna tar upp.

Gällande betyg ser det olika ut för lärarna – ibland säger de det på muntan, eller så får man det snabbt efter men någon gång har jag fått vänta över en vecka. Betyget man får då är ett betyg på allt man gjort på kursen och därmed ens slutbetyg.

Hoppas detta gav en lite bättre inblick, det är helt enkelt ett övergripande muntligt samtal i kursen. Flera lärare är väldigt trevliga och då blir det bara intressanta och roliga samtal. I biologi 1 pratade vi i säkert 10 minuter om grodor i Malmö (lite kopplat till en fråga, men mer något kul läraren tog upp), men det finns även de som tar en kort munta för att snabbt övergrepp kursen. Oavsett, är det enligt mig alltid lärorikt och det är väldigt bra träning att kunna visa sina kunskaper muntligt.

Fick bli en gammal bild idag, på måndag nästa vecka åker jag förresten till skolan för labb och tänkte blogga lite om hur det ser ut!

IMG_3060

Annonser

3 reaktioner på ”Munta – vad är det och hur går det till?

  1. Hej! Jag ska (förhoppningsvis) börja på korr till hösten och ville bara fråga om du har några tips för hur man ska lägga upp pluggningen om dagarna/veckorna för att slippa så mycket ”läxor” som möjligt?

    Gilla

    • Vad kul, hoppas du kommer att trivas. Det är verkligen en underbar skola, märker extra speciellt av det nu när jag är uppe på skolan 🙂 Jag tar upp det i inlägget ikväll 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s